Tips Pemakanan Bajet

  1. Rancang hidangan dan makanan ringan (kudapan) untuk seminggu yang bersesuaian dengan bajet.
  2. Sediakan hidangan yang mampu tahan lama supaya lebih jimat (contoh: asam pedas, sup, kari tanpa santan dan makanan ditumis).
  3. Hidangan boleh disejukbeku dalam bekas kecil dan dinyahbeku sebelum digunakan. Pastikan hidangan dinyahbekukan sepenuhnya sebelum dimasak atau dipanaskan.
  4. Proses nyahbeku perlu dilakukan menggunakkan kaedah yang sesuai. Terdapat tiga cara proses penyahbekuan iaitu :
    • Bekas yang diisikan dengan ayam, daging atau hidangan lain yang beku perlu direndam dalam bekas berisi air.
    • Gunakan ketuhar gelombang mikro (pilih defrost untuk proses penyahbekuan).
    • Letak di ruang pendingin (chiller) dalam peti sejuk.
  5. Sediakan senarai barangan runcit yang mahu dibeli.
  6. Ambil peluang untuk membeli barangan dapur semasa promosi di pasar raya atau membeli dengan kupon diskaun.
  1. Beli barangan runcit sewaktu anda tidak lapar untuk mengelakkan pembelian berlebihan.
  2. Beli barangan yang hanya ada pada senarai barangan runcit yang mahu dibeli.
  3. Pilih kedai atau pasar raya yang menawarkan harga barangan berpatutan.
  4. Beli barangan tertentu dalam ‘bulk’ (jumlah yang banyak) atau dalam pek keluarga kerana harganya lebih murah. Anda boleh berkongsi pek besar seperti bawang dengan ahli keluarga lain dan rakan-rakan.
  1. Hidangan tertentu boleh disediakan lebih awal.
  2. Masak lebih untuk hidangan tertentu seperti sup atau lauk-pauk. Bahagikan kepada beberapa bekas kecil dan sejukbekukan kesemua bekas tersebut supaya dapat digunakan pada hari-hari lain.
  3. Sumber protein daripada telur dan kekacang seperti taukua, tempe, dal dan fucok lebih murah berbanding ikan/daging/ayam.
  4. Sejukbekukan nasi yang berlebihan untuk digunakan kemudian hari untuk penyediaan nasi goreng atau empeng beras.
  5. Gunakan lebihan hidangan seperti ikan goreng atau ikan bakar atau ayam sebagai bahan tambahan dalam nasi goreng atau sandwic.
  6. Gunakan lebihan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk membuat jus buah-buahan atau sup.

Address

Universiti Kebangsaan Malaysia,
Kuala Lumpur, Malaysia

Contact Info

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Privasi Dan Keselamatan

Jumlah Pengunjung

0.png0.png0.png8.png9.png2.png6.png